hits






Gode og luftige boller

  • INNLEGG POSTET : 21.01.2018, 12:47

Jeg sa jo torsdag kveld at jeg skulle lage boller og legge ut oppskriften, så glemte jeg alt og bloggen ble først husket i dag. Beklager det! Men her er i alle fall oppskriften. Bollene er best når de er nylagde, etter en dag blir de litt for faste og seige. Men jeg skal definitivt bruke oppskriften igjen. Jeg doblet oppskriften og fikk 19 boller til sammen da. 

INGREDIENSER

♥ 450 g hvetemel

♥ 50 g sukker

♥ 1/2 pakke fersk gjær

♥ 2 klyper salt

♥ 3 ts kardemomme

♥ 2 dl helmelk

♥ 1 stort egg

♥ 75 g romtemperert smør i terninger

♥ 1 stk egg til pensling

Jeg brukte en kjøkkenmaskin sånn at deigen fikk eltet skikkelig godt og jeg slapp alt det harde arbeidet, haha! Du starter med å blande alt det tørre, altså hvetemel, sukker, gjær, salt, kardemomme. Gjæren smuldret jeg oppi alt. Pass på at du ikke får salt oppå gjæren, salt dreper gjær.

Pisk sammen melk og egg og varm opp til litt under lunkent, ca. 30 grader. Hell melk/eggblandingen sammen med de tørre ingrediensene og elt med eltekrok i 10-15 minutter på lav hastighet til deigen slipper bollen. Hvis du synes deigen er tørr så kan du ha i litt, altså bittelitt, mer melk.

Når det har gått 10min tar du romtemperert smørterninger oppi. Når du har tilsatt alt skal deigen elte i 10-15min til. 

Smør en bolle med litt olje og ha deigen oppi. Dekk med plastfolie og la deigen heve. Jeg tok deigen på badet på varmekablene så den hevet fortere. Den skal i alle fall bli dobbel størrelse, ca.1time. 

Når deigen er ferdig, knar du den litt på kjøkkenbenken med litt mel på hendene og benken. Rull den ut som en pølse og skjær opp biter som du ruller i hendene. Vil du ha skillingsboller må du flate deigen ut i en firkant, så flatt som du kan. Smøre på smør og strø på med kanel og sukker. Så ruller du deigen og skjærer opp. Du legger de på en form og trykker de lett ned. 

Dekk med plastfolie og la etterheve i ca. 30-40 minutter eller til du ser at bollene har blitt store og fine. Så er det bare til å pensle de med egg og steke på 180 grader i ca. 15-18 minutter. 


  • Publisert i kategorien Oppskrifter



  • Victoria Larsen

    21.01.2018 kl.17:14

    Ser nydelige ut! :-)

    AnneAndersen

    23.01.2018 kl.02:44

    Victoria Larsen: Det var de! :)

    LEGG IGJEN KOMMENTAR